מה שמעניין רבים הוא השאלה מדוע היחידות המובחרות שלדג, 669 ומטכ"ל עושות את הגיבושים ביחד ואיך נעשה המיון.
למעשה, זוהי אולי אחת מהשאלות המסקרנות ביותר שקיימות באשר ליחידות הללו. (:
אז בשביל להבין את הסיבות, יש להבין ראשית את הצורך:
הצורך בגיבושים אלו אינם כדי לאמוד את מידת הכושר שלכם. כושר גופני זה חשוב וטוב ויסייע לכם להתמודד עם הקשיים בצורה מסוימת. אבל ברור לכם שלא מדובר רק בכושר. נכון?
הגיבוש ביום הסיירות נועד לבחון בעיקר את מידת המוטיבציה של המועמד, היכולת שלו להתמודד בתנאי חוסר ודאות וחוסר נוחות וללמוד אודות הפרופיל האישיותי שלו.
אם כך מילת המפתח היא פרופיל אישיותי. מערכת המיון הצהלית הגדירה מהן התכונות הנדרשות ללוחם בכל אחת מהיחידות הללו. נמצא, שללוחמים ביחידות הללו יש מכנה משותף רחב. על כן, ההחלטה לבחון את המועמדים יחדיו נעשית מתוך שיקולים לוגיסטיים, מנהלתיים ותקציביים. אבל!!! כאן המקום להרחיב ולהדגיש. למרות הדמיון הרב בין התכונות המשותפות בין לוחם מיחידה אחת לרעותה, עדיין ישנם הבדלים אישיותיים שונים הנדרשים ללוחמים בכל אחת מהיחידות הללו.
בדרך כלל, מועמדים רבים עוסקים בשאלה מה בוחנים אותם ומה צפוי להם אך מעטים מידי מבקשים לדעת מה נדרש מהם. וכאן המעבר.בהבנה שעליהם לעשות.
מבחינות פסיכולוגיות רבות, היכולת של אדם להתנהל במצבים מסוימים נובעת ממה שהוא חווה בעבר, למד וקודד ומה שיוכל להקיש ולהמציא בעצמו על סמך יכולותיו.
הסיבה אם כן, שמעטים כל כך מצליחים לצלוח את מבחני המיון הללו נובעת בדרך כלל שרק מעטים רכשו מבעוד מועד את הכלים הנדרשים להתנהלות במבחנים אלו או שהתכונות הללו אכן קיימות בהם וכעת הכלים הללו והיכולות הנדרשות עומדות לרשותם ומשמשות אותן בגיבוש. מאחר ורק מעטים באמת נמצאים מוכנים ומתאימים, הפכו היחידות המובחרות למושא הערצה ודמיון לרבים אחרים ששואפים להגיע, אלא, שאין בידם את התכונות או המיומנות הנדרשת. (בכל אופן, בשלב זה של חייהם).
על כן, הדרך היחידה לעבור את המבחנים הללו היא רק אם למועמד יש את הכלים, המיומנות וההבנה מה צפוי לו, על מה נבחן ומה בוחנים אצלו. רק אז המבחנים הופכים להיות, מהסתברות של מזל, ליכולת מוכחת.
על מנת לרכוש את הכלים הללו, היכולות הקוגנטיביות, יש צורך בהכנה ייחודית, אינדוידואלית, שנעשית בצורה דקדקנית: אחד על אחד, מומחה מול מועמד, ורק כך יוכל המועמד לרכוש את המיומנות, הכלים והיכולות הנדרשות כדי לבנות את מארג הקישורים במוח שייסיעו לו רק במבחני המיון ובגיבוש, אלא, בשירות הצבאי עצמו.
רק הכנה שכזו תאפשר למועמדים שאינם "ברי מזל" להתמודד בהצלחה. וכבר אמרנו שאין לסמוך על המזל. לא?
בהצלחה.
רן אדוני, הוא מאמן בחברת "מתגייס" – העוסקת בהכנת מועמדים למבחני המיון ליחידות העילית של צה"ל. הכנסו לאתר : www.mitgayes.co.il